Zeilen en zandbanken

  • door

zeilvakantie WaddenzeeMet de Bruinvisch ervaar je het Waddengebied op een bijzondere manier. Het schip, schipper Cees Dekker en de Kromhout motor zijn allen even monumentaal en met elkaar en de Wadden natuur vergroeid. 

De Bruinvisch is een levend stukje varend erfgoed. Het ruikt er nog een beetje naar vroeger, naar lijnolie en bruine teer. Het schip heeft 18 slaapplaatsen en er kunnen 24 mensen met een dagtocht mee. Zeilen op de Waddenzee is een vast onderdeel in het vaarprogramma van de Bruinvisch: varen op de stroom en het getij, droogvallen op het Wad. De Bruinvisch voelt zich ook thuis op het Lauwersmeer en op de Friese wateren en het IJsselmeer. In 1902 gleed de Bruinvisch in Franeker van de helling. Ze vervoerde in haar zeiltijd onder meer vee, turf, aardappelen en schelpen. De huidige eigenaar, Cees Dekker, heeft het schip weer in haar oorspronkelijke staat teruggebracht: vrachtschip onder zeil. Alleen de betimmering in het ruim is nieuw. Het schip is echter nog steeds geschikt om vracht te vervoeren en wordt daarvoor zo nu en dan nog ingezet. Desalniettemin biedt het ruim aan 18 personen een comfortabel onderkomen voor een onvergetelijke zeilvakantie.

Schipper, schip, de Kromhout motor, de natuur en de mensen aan boord maken iedere zeilreis weer tot een bijzondere belevenis. De oude ééncilinder was een van de eerste motoren die in de zeilende vrachtvaart werd gebruikt. Nu is het de laatste nog werkende Kromhout motor in de beroepsvaart en wordt niet alleen ingezet voor voortstuwing, maar ook als ritme sectie bij concerten aan boord!